Boerderij Eben-Haëzer in Nieuw-Lekkerland zoekt fruitbomen & -struiken

Agrariër Jasper Meerkerk had tot een jaar of zeven geleden een gangbaar melkveebedrijf. Maar inmiddels is zijn bedrijf omgevormd tot wat een voorbeeld voor velen zou kunnen worden. Het begon met een project rond de argusvlinder, daarna volgden wat fruitbomen en een vermindering van het aantal melkkoeien. Alle kalfjes blijven op het bedrijf en eten het gras dat van de weidevogelvelden komt. Inmiddels is het agrarische bedrijf Eben-Haëzer in transitie naar een volledig biologische zorgboerderij.

Zijn belangrijkste drijfveer komt vanuit zijn christelijke geloof: goed rentmeesterschap. ‘Als ik hoor dat het slecht gaat met de insecten in Nederland, denk ik: wat kan ik daar als boer aan doen? Als ik nu zie hoeveel libellen er op mijn land zitten door simpelweg anders te maaien, word ik enthousiast.' 

Jasper wil extra fruitbomen en -struiken aanplanten om zijn bedrijf ook in de toekomst beter te laten floreren. Met als uiteindelijke doel: een volledig zelfvoorzienend en circulair boerenbedrijf. Help jij Jasper mee?

Foto’s: ©Jasper Meerkerk, Cees vd Wal en Marlies Kolthof.

 

Meer achtergrondinformatie over dit project lees je hier.  

20
23/04/2024
08:57

Hans

Bekijk alle